English
Kvintiili 72 Sääkurssit Jaa havaintosi Palaute
Etusivu
Johdantoa ja ohjeita
Sääpartituurit
Ilmastonmuutos
Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista
Jaa havaintosi

SUURI KUVA

Pieniä esimerkkejä Suuren Kuvan rakentajille

Alkutalven sää - erityisen lämmintä ja kylmää


Alkutalven sää - erityisen
lämmintä ja kylmää
24.10.2013
Päivitetty 31.10.2013

Alkutalven sää - erityisen lämmintä ja kylmää

Alkutalven (2013) sää marraskuusta tammikuuhun näyttää aika erikoiselta - samanaikaisesti hyvin lämpimältä sekä hyvin kylmältä. Yritetäänpä saada paradoksista jotain selvää.

Merkittävimpänä seikkana Jupiter on parhaillaan ohittamassa solmukohtaansa
ja valoplaneettana se vaikuttaa voimakkaasti eteeriseltä valoalueelta Kaksosten tähdistön suunnasta. Se onkin jo jonkin aikaa ylläpitänyt Venäjällä laajaa korkea-paineen aluetta, joka luonteensa mukaisesti pyörii myötäpäivään.

Lämpöplaneetta Saturnus liikkuessaan niinikään valoalueella saa tuon korkeapaineen ulottumaan syvälle etelään. Korkeapaine kiertyy Suomen tienoilta ylös pohjoiseen ja idempänä Venäjällä Jäämereltä alas etelään kuljettaen itälaidalla kylmää ilmaa mukanaan.

Australiassa Jupiterin ja Saturnuksen voimakkaat valovaikutukset ovat aloittaneet tavallista aikaisemman kuivan hellejakson, jota Venuksen pitkä lämpöjakso luultavasti vielä voimistaa.

Mars ja Venus liikkuvat marraskuussa eteerisellä lämpöalueella Venuksen tehdessä siellä suorastaan silmukkaa, mikä juuri pitkittää sen vaikutusaikaa. Niinpä ne voivat yhdessä tuoda Keski-Eurooppaan sekä Baltiaan ja Suomeenkin lämmintä ilmaa itäisen korkeapaineen ja Atlantin vastapäivään pyörivien matalapaineiden välissä ja vauhdittamina.

Atlantin matalapaineitahan aiheuttavat pohjoisempana maaelementin kääpiöplaneetat Sedna, Haumea ja Quaoar sekä etelämpänä "vesiplaneetat" Makemake ja Mars.  Pohjoisella Jäämerellä näyttäisi matalapaineita aiheuttavan usein Galaktinen keskus. Myös Neptunus vaikuttaa merialueilla, mutta tällä hetkellä se tekee siellä omia korkeapaineitaan liikkuessaan itse valoalueella Vesimiehen tähdistössä.

Edellä mainitut kääpiöplaneetat sekä Mars ja Venus säätelevät omalta osaltaan itäisen korkeapaineen luoteis- ja länsireunaa, joka väistelee lännestä tulevia sateita.

Mikä aiheuttaa hyvin kylmää?

Sääpartituurien oikealla sivulla alhaalla on esitettynä käyriä hitaimpien planeettojen sekä kääpiöplaneettojen radoista ja miten ne tekevät melkein-kohtaamisia muiden planeettojen kanssa. Näennäisesti seisahtuessaan ja vaihtaessaan kulkusuuntaansa Maasta katsottuna ne voivat olla jopa usean kuukauden ajan lähellä jotain tiettyä kulmaa keskenään.

Jos tällä tavoin kohtaavat planeetat edustavat maa- ja valoelementtiä, on niillä pitempiaikainen kylmentävä vaikutus säähän; esimerkkinä Sedna 30 Eris keväällä 2011. Samoin Jupiterilla itsessään on pilviä kuivattava vaikutus ja talvellahan kirkastuva taivas tietää kiristyvää pakkasta, erityisesti öisin.

Marraskuussa kylmentävää vaikutusta aiheuttavat Jupiter ja Haumea yhdessä sekä Uranus ja Sedna. Viimeksi mainitut ovat lähimpänä 45 asteen kulmaa joulukuun alussa. Joulukuussa lähenevät väljää oppositiotaan myös Haumea ja Eris, jääden oppositiosta vajaaksi tammikuussa vähimmillään 15 kaariminuuttia. Myös Uranus ja "Snow White" tekevät hyvin väljää puolikvintiiliä joulukuussa ja nähtäväksi jää, miten voimakas on sen kylmentävä vaikutus. "Snow Whiten" eteerinen laatu tuntuu nimittäin kallistuvan maaelementin suuntaan, mutta asiaa täytyy vielä tarkkailla.

Näiden kylmyysparien voimakkaimmat vaikutukset osunevat itäisen korkeapaineen itälaidalle jonnekin Keski-Venäjälle, ja luultavasti ne tuntuvat jossain määrin myös Suomessa.

Marraskuun sääpartituurin alaosassa näkyy myös melko voimakkaita maa- ja valokonstellaatioita, ja ne voivat kääntää lounaiset lämpövirtaukset pohjoisiksi kylmävirtauksiksi. Ne vaikuttanevat erityisesti Lapissa ja Oulu-Joensuu-linjalla, mutta mahdollisesti myös alempana Itä-Suomessa. Lounais- ja Etelä-Suomen alue saattaa pysyä melko lauhana.

Joulukuun 13.-27. päivinä Venus käväisee viileässä maaelementissä ja kylmentää ajankohtaa lisäksi omalla valovaikutuksellaan. Juuri talvipäivänseisauksen aikaan Venus tekee solmua, mikä voi tehdä kyseisestä viikonlopusta erittäin kylmän. Myös Sedna tekee silloin kylmää kaksoiskvintiiliä. Heti sen jälkeen lämpötekijät kuitenkin lisääntyvät Auringon, Merkuriuksen sekä Kuun siirtyessä lämpöalueelle.

Myös Venus palaa aivan joulukuun lopulla taas lämpöön jatkaen silmukkaansa Jousimiehen tähdistössä ja siitä syystä sen lämpövaikutus on tällä kertaa hyvin pitkäaikainen jatkuen aina maaliskuun alkuun.

Marraskuun lopusta tammikuun loppuun partituurit sisältävät paljon lämpökonstellaatioita ja niiden joukossa esiintyy runsaasti kvintiilejä. Niinpä tuulet voivat olla vähän väliä voimakkaita. Erityisen myrskyinen saattaa olla Merkuriuksen solmun ajankohta ennen joulukuun puoliväliä, koska silloin on useita lämpö- ja kylmätekijöitä vastakkain kvintiileillä höystettynä.

Juuri kylmän ja lämpimän raja-alueilla ilmavirtaukset voivat olla rajunpuoleisia ja myös talviukkoset ovat mahdollisia, erityisesti joulukuun alkupuolella.

Joulun jälkeen kuviot voisivat jatkua osapuilleen alussa mainitun kaavan mukaisina, mutta koska Mars on siirtynyt marraskuun lopulla maaelementtiin, Suomeen saapuva lämpö voi tullakin kaakon puolelta ja Brittein saarilla sekä Länsi-Euroopassa sää muuttuu todennäköisesti kylmemmäksi.


SUURI KUVA

Quintile72.net