English
Kvintiili 72 Sääkurssit Keskustelu Palaute
Etusivu
Johdantoa ja ohjeita

Johdanto

Sinfonia

Ohjeita 1 - värit

Ohjeita 2 - kulmat

Ohjeita 3 - alueet

Ohjeita 4 - merkintä

Sääpartituurit
Sää
Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista


Ohjeita 1 - värit
14.7.2006
Päivitetty 5.9.2011

Elementtien ilmeneminen säätilassa Valoelementti


Voimme havaita eteeriset elementtilaadut säätilassa joko puhtaina tai usein myös sekoittuneina. Ne muuttuvat hitaasti liukuen toisesta toiseen. Usein havaittava järjestys on valo - vesi - lämpö - maa - valo jne.

Opimme erottamaan elementtilaadut helposti kun tarkastelemme niitä ensin puhtaina.

VALO (KELTAINEN). Tyypillistä eteerisen valoelementin säätä voisi kuvailla seuraavasti: Aurinko paistaa ja sää on kirkas. Pilviä näkyy tuskin lainkaan tai ne ovat vain vähäisiä haituvia tai hattaroita. Kesällä kuivat valoelementin päivät ovat yleensä lämpimiä, jopa paahtavan helteisiä. Talvella valoelementin kirkkaus aiheuttaa varsinkin yöllä pakkasen kiristymistä. Syksyisin ja keväisin, kun piensäätila (sääpartituurissa Kuu) siirtyy maaelementistä valoelementtiin, esiintyy juuri tässä muutosvaiheessa yleisimmin hallaa. Myös muissa yhteyksissä maa/valo-yhdistelmä (violetti/keltainen) aiheuttaa herkästi sään kylmenemistä. Eteeristä valoelementtiä kuvaamme sääpartituureissa keltaisella värillä.

VESI (SININEN). Tyypillinen vallitsevan eteerisen vesielementin taivas on tasaisen harmaa. Sää on usein tyyni ja kostea. Sade saattaa olla tasaista pientä tihuutusta tai voimakkaampaakin jatkuvaa vesivirtaa harmaalta taivaalta. Talvella vesielementti tietää lauhaa säätä. Vesielementin voimistumista kirkkaan sään jälkeen voimme seurata pilvien lisääntymisestä ja niiden aluksi terävinä piirtyvien reunojen muuttumisesta vähitellen pumpulin pehmeiksi. Lopulta harmaa pilvipeite täyttää koko taivaan. Vesielementtiä kuvaamme sääpartituureissa sinisellä värillä.

LÄMPÖ (PUNAINEN). Eteerinen lämpöelementti tuntuu selvästi säätilassa - usein muutoksena edelliseen päivään verraten, mutta myös nopeana selvänä tuntemuksena esim. Kuun siirryttyä eteeriselle lämpöalueelle. Lämpö on miellyttävän pehmeää, ei paahtavan kuumaa. Lämpöelementin ja valoelementin lämmön eroja voisi verrata savusaunaan ja sähkösaunaan. Lämpöelementin aamu voi olla kirkas, mutta pian alkavat pilvet lisääntyä taivaalla. Ne ovat tyypillisimmillään kumpupilviä ja jopa aivan pystysuoran pilarin mallisia, mikä johtuu kohoavista lämpövirtauksista. Talvella lämpöelementin tunnistaa sumusta. Kesällä voi joskus ilmetä myös hienonhienoa pehmeää sumusadetta. Kosteus kulkee yleensä käsi kädessä lämpöelementin kanssa. Lämpöelementtiä kuvaamme sääpartituureissa punaisella värillä.

MAA (VIOLETTI). Tyypillistä eteerisen maaelementin säätä voisi kuvailla seuraavasti: Puuskainen tuuli lennättää pilviä vauhdikkaasti yli taivaan. Puut taipuvat tuulen mukana. Pilvet ovat riekaleisia, usein kaikki viistossa samaan suuntaan. Pilviä ja paljasta taivasta on pinta-alaltaan suunnilleen saman verran. Valo ja varjo vaihtelevat voimakkaasti auringon kadotessa aika-ajoin tumman kuuropilven taakse. Nopeat sateenripaukset tai voimakkaammatkin kuurot ovat hyvin mahdollisia. Sää on ennen kaikkea tuulista, mutta usein myös epävakaista ja edellisiin päiviin verrattuna mahdollisesti viileämpää, jopa koleaa. Kesällä maaelementti viilentää säätä , mutta talvella siihen liittyvä pilvisyys yleensä lauhduttaa pakkasta. Maaelementtiä kuvaamme sääpartituureissa violetilla värillä.

Quintile72.net