Rihu ry

Puuryhmä

Projektit

    Rihun metsälohkot

    Nooan Arkki

    Pälkäne

    Rymättylä

    Jollas

    Snellman-
    korkeakoulu


    Rantasalmi

Tehdäänpä keitaita

Kasvi- ja maisema-
regeneraatio


Planeettapuut

Kurssit ja tapahtumat

Linkit

YhteystiedotViim. päivitys 8.6.2012
Rymättylän  omenatarhaRymättylän omenapuut


Puutarha sijaitsee nyk. Naantaliin kuuluvassa Rymättylässä, Aaslaluoto -nimisellä saarella. Tilan nimi on Kotimetsä, se viettää ensi vuonna 80v- päiviään.

Ensimmäiset omenapuut istutettiin suuritöisesti raivattuun puutarhaan 1940-luvulla. Jäljellä on n. 20 eri kuntoista omenapuuta. Lajikkeista pystyn nimeämään Antonovkan, Melban, Lobon, Åkerön, McIntoshin, Valkean kuulaan, Puna- ja Keltakanelit sekä ilmeisesti Syysviirukas-nimisen puun. Jäljelle jää pari, joiden nimeä en tiedä. Lisäksi jäljellä on pari päärynäpuuta ja villiintynyttä luumu- ja kirsikkapusikkoa.

Isoisäni Oiva Saari kuului aikanaan innokkaisiin uusien lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttäjiin, mutta nyt on puutarha ollut joitakin vuosikymmeniä kotikutoisessa luomuviljelyssä.

Pystyssä on vielä myöskin vanha "mehiläispaviljonki" sekä kastelua varten rakennettu vesitorni. Lisäksi siellä on rakennus, jonka toinen puoli on vaja, ja toinen entinen pakkaushuone, joka on ollut kesäisessä asuinkäytössä jo kauan.

Tilan omistamme me viisi Oiva Saaren pojantytärtä yhdessä. Tervetuloa omenapuiden hoitotalkoisiin ja -kurssille saariston kesään! Sauna lämpiää ja mereen pääsee pulikoimaan (elleivät sinilevät ehdi ensin)!

Riia Saari

Kts. Puunhoitokurssi