Rihu ry

Puuryhmä

Projektit

    Rihun metsälohkot

    Nooan Arkki

    Pälkäne

    Rymättylä

    Jollas

    Snellman-
    korkeakoulu


    Rantasalmi

Tehdäänpä keitaita

Kasvi- ja maisema-
regeneraatio


Planeettapuut

Kurssit ja tapahtumat

Linkit

Yhteystiedot


Viim. päivitys 28.7.2014
Pälkäneen projekti
Tavoite

1,75 ha:n avohakkuuaukea on tarkoitus regeneroida elinvoimaiseksi sekametsäksi, jossa kasvaa paljon jaloja lehtipuita, ja joka tukee kaikin tavoin luonnon monimuotoisuutta.

Aikaisemmat toimenpiteet

Kesällä 2010 on istutettu parikymmentä saarnen tainta. Kesällä 2011 taimet olivat 1-2 metrin korkuisia ja ne näyttivät hyvin elinvoimaisilta. Latvoissa havaittiin jonkin verran pakkasvaurioita, mutta ne eivät näyttäneet haittaavan taimien muuten terveen näköistä kasvua.

Alueelle oli kylvetty kolme pientä tammitaimistoa, yhteensä n. 6 m2. Taimet olivat kesällä 2011 n. 10-15 cm korkuisia. Myös alueen kasvisto on inventoitu.

Toimenpiteet kesäkuun alussa 2011

Nostettiin tammentaimet kahdesta pikkutaimistosta ja istutettiin ne tasaisesti alueelle ottaen myös huomioon riittävät etäisyydet saarnista. Istutettuja taimia oli arviolta runsas sata kappaletta. Maapohjassa oli jäljellä kevään kosteutta ja istutus ajoitettiin alenevan kuun alkuun.
Kolmannen taimiston taimet jäivät vielä odottamaan istutusta.

Istutuksen jälkeen levitettiin humuspreparaattia koko alueelle.


Talkoot 29.4.2012

Hieno keväinen päivä, sinivuokot, näsiät ja ensimmäiset valkovuokot kukkivat. Nokkosperhosia ja yksi suruvaippakin nähtiin liihottelemassa alueella.

Istutettiin lisää tammia, arviolta 60-80 kpl, ja vielä jäi muutama kymmen tainta odottamaan istutusvuoroaan. Levitettiin myös humuspreparaattia koko alueelle.

Seuraavana toimenpiteenä - lehtien kunnolla puhjettua - käydään poistamassa liiallista vesakkoa, haapoja, tuomia, pihlajia sekä koivuja.

Talkoot 18.7.2012

Heinäkuussa käytiin etsimässä tammentaimia vesakon ja heinikon keskeltä. Useimmat löytyivät hyvin, mutta muutamia merkkikeppejä oli kaatunut ja etsintää suoritettiin syväsukelluksena tiheään kasvustoon. Pienen etsiskelyn jälkeen löytyikin reippaita tammenalkuja, joille raivattiin valoa ja tilaa. Suojapuita jätettiin kuitenkin taimien ympärille n. metrin etäisyydelle.


tammentaimia

Saarnet voivat hyvin, ja muutamat olivat kasvaneet jo oikein komeiksi.Kesäkuussa 2013 (alla) näkyy jo enemmän puita metsältä. Vesakkoa on raivattu pois.Alla tammia kesäkuun alussa 2013.  Muutama saarni oli paleltunut talvella.

Lahoava haapa kielojen keskellä. Sekin sai osansa humuspreparaatista.

Heinäkuussa 2014 havaittiin, että useat tammet olivat tehneet kasvupyrähdyksen ja muutamat haaroittuneet voimakkaasti. Ne kaipaisivat hiukan leikkausta. Pienet saarnetkin olivat lisänneet sekä pituutta että tuuheutta.

heinäkuu2014

Alueelle jätetyt pihlajat ja koivut ovat myös kasvaneet, ja turhaa vesaikkoa raivattiin jälleen pois heinäkuun 2014 talkoissa neljän miehen voimin.