English
Kvintiili 72 Sääkurssit Jaa havaintosi Palaute
Etusivu
Johdantoa ja ohjeita

Johdanto

Sinfonia

Ohjeita 1 - värit

Ohjeita 2 - kulmat

Ohjeita 3 - alueet

Ohjeita 4 - merkintä

Sääpartituurit
Sää
Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista


Säähavaintojen merkintä
14.7.2006
Päivitetty 2.6.2015

Omien havaintojen merkintä

Jotta oppisimme ennakoimaan oman paikkakuntamme sääkäyttäytymistä, meidän kannattaa tehdä merkintöjä omista säähavainnoistamme tulostetun sääpartituurin yläosaan Maa-riville. Vaihtoehtoisesti havainnot voi merkitä erilliselle Excel- tai OpenOffice-ruudukolle, jonka voi vertailua varten kaventaa litteäksi sääpartituurin päälle. Tekemällä merkinnät elementtien väreillä, on helpompi havaita tapahtumat ja niiden aiheuttajat.

Jos päivä edustaa puhtaasti jotain elementtityyppiä, voidaan päivän ruutu värittää kokonaan kyseisen elementin värillä.

Yleensä päivän sää kuitenkin koostuu monista erilaisista elementtivaikutuksista ja niille voidaan kehitellä elementtien merkintäkieli. Tässä ei ole kysymys absoluuttisista arvoista vaan suhteellisista - vaikutuksen muutos verrattuna edelliseen päivään tai edellisiin tunteihin, esim. pilvisempää tai kirkastuvaa.

Jos aamupäivä oli aurinkoinen ja iltapäivä sateinen, voidaan värittää puolet ruudusta keltaisella, pilvinen osuus vaaleansinisellä ja sateen osuus keskisinisellä.

Päivän lämpö voidaan merkitä punaisilla raidoilla ruudun alaosaan. Merkinnöissä ei tarvitse noudattaa matemaattista tarkkuutta jos ei välttämättä halua, vaan verrata vain päiviä suhteellisesti toisiinsa. Lämpöisempi - enemmän punaista, viileämpi - vähemmän punaista, pilvisempi - enemmän vaaleansinistä jne. Tämä riittää säätapahtumien syiden löytämiseen partituurista ja sen myötä säännönmukaisuuksien havaitsemiseen.

Maaelementin tuulisuus ja koleus voidaan vastaavasti merkitä violetteina raitoina ruudun alaosaan ja auringon tai pilvien osuus keltaisina tai sinisinä raitoina ruudun yläosaan.

Jos kahden päivän välillä on ollut poikkeuksellisen kylmä yö, esim. hallaa, voi päivien välille merkitä pystysuoran tummansinisen viivan. Erityisen kylmä pitempi jakso voidaan merkitä myös tummansinisenä viivana ruutujen alareunaan.

Merkinnöissä on tärkeintä, että itse tietää mitä on merkinnöillään tarkoittanut ja pystyy siten myöhemminkin lukemaan niistä havaitsemansa säätilat. Kun vertaa omia merkintöjään partituurin muihin merkintöihin (huomioi myös partituurin alaosassa olevat kaukaisemmat taivaankappaleet!), tapahtuu yleensä melkoisia ahaa-elämyksiä ja oivalluksia, ja vähitellen oppii partituuria tarkastelemalla ennakoimaan oman paikkakuntansa sääkäyttäytymistä. Tämä juuri on sääparituurin tarkoituksena.

Mikäli tarkkailet säätä kahdella eri paikkakunnalla, esim. kesämökillä sekä kaupunkiasunnossa, merkitse näiden havainnot erillisille riveille tai kahdelle eri partituurille, ja merkitse niihin myös paikkakunnan nimi.

HUOM! Merkitse vain niiden päivien säät, jotka todella tiedät tapahtuneeksi. Älä muistinvaraisesti "keksi" tapahtumia, sillä sellaisilla merkinnöillä ei ole mitään arvoa. Jos et varmasti muista, minkälainen sää oli jonain päivänä, älä merkitse mitään. Ei haittaa, vaikka merkinnöissä olisi aukkopaikkoja.

Ja huomaa vielä: Vasta riittävän oman havainnoinnin ja kokemuksen perusteella voi alkaa oppia lukemaan sääpartituuria "varmemman päälle" ennakoivasti. Varaudu siis yllätyksiin. On paljon asioita, joita emme vielä tunne. Emme siis missään nimessä suosittele ainakaan vedonlyöntiä säätapahtumista.

HUOM! Quintile72.net ei ota vastuuta mistään sääpartituurien, kaavioiden tai tekstien perusteella tehdyistä päätöksistä tai ratkaisuista. Kaikki tekevät päätöksensä omalla vastuullaan.

Vaikka pyrimme mahdollisimman suureen huolellisuuteen, sääpartituureissa saattaa esiintyä tahattomia virheitä tai epätarkkuuksia. Myöskään niistä emme ota minkäänlaista vastuuta. Palautetta mahdollisista virheellisyyksistä otamme mielellämme vastaan.

Tulostusohje: Aktivoi maalaamalla koko partituurisivu siniseksi, valitse (Tiedosto>Tulosta>Ominaisuudet>Sivun asetukset / File>Print>Properties>Page Setup) paperin suunnaksi Vaaka/Landscape ja tulosta 'Valinta'/'Selection'.

Quintile72.net






Maa-rivi


Esimerkki 1


Esimerkki 2


Esimerkki 3


Esimerkki 4



Esimerkki 5


Esimerkki 6