Rihu ry

Puuryhmä

Projektit

    Rihun metsälohkot

    Nooan Arkki

    Pälkäne

    Rymättylä

    Jollas

    Snellman-
    korkeakoulu


    Rantasalmi

Tehdäänpä keitaita

Kasvi- ja maisema-
regeneraatio


Planeettapuut

Kurssit ja tapahtumat

Linkit

Yhteystiedot


Viim. päivitys 7.8.2018
Rantasalmen projekti

Yllä näkymä heinäkuussa 2017. Alla muutamia kesän 2017 hyönteisiä: keisarinviitta sekä nelivyöjäärä.Alkutilanne 2013 ja tavoiteAlue on vajaan puolen hehtaarin suuruinen vanha pelto, josta n. neljännes on umpeen lepikoitunut ja avoimempi osa hyvässä lepikoitumisvauhdissa. Seassa myös koivua, kuusta, pihlajaa, pajua sekä tuomea.
Alueesta on tarkoitus regeneroida valoisa, puistomainen sekametsikkö, jossa kasvaa paljon jaloja lehtipuita, ja jonka kasvillisuus on mahdollisimman monimuotoinen.Avoimelta alueelta löytyi runsaasti puolilahoja tukkeja sekä muuta puutavaraa. Ne kerättiin kasaan ja tarkoitus on hyödyntää ne kumpuviljelmään avoimen alueen toiseen laitaan. Avoimella alueella on myös kivettyjä ajoväyliä, ja kaikkiaan alue osoittautui hyvin kivikkoiseksi.
Avoin alue rajautuu eteläpuolelta pieneen metsikköön, jonka reunasta kaadettiin suurehko, yläosastaan vioittunut kuusi. Näin metsikön reuna saatiin aaltoilevammaksi ja jyrkkää rajaa pyritään myös jatkossa häivyttämään.Toukokuun 2013 lopulla alueelle istutettiin parikymmentä jalopuun tainta; tammia, saarnia, hevoskastanjoita, jalopähkinöitä sekä vaahtera. Istutusta odottaa vielä joukko jalavia, pähkinäpensaita sekä lehmus.

Myös alueen toisen päädyn viidakkoa on alettu harventaa kulkukelpoiseksi.

Osalle alueesta on levinnyt voimakas jättipalsamikasvusto, jota on niitetty ja jolle syksyllä 2013 tehtiin ensimmäinen tuhkapreparaattitorjunta. Tämä toistetaan neljänä vuonna peräkkäin.Pähkinäpensaita, jalavia sekä kaksi tervaleppää taimitarhassa 2014. Jalavien kylvössä hyödynnettiin Merkuriuksen ja Kuun oppositiota.Kesällä 2015 lepikkoa harvennettiin lisää. Poistettujen puiden latvukset haketettiin ja haketta hyödynnetään metsäkompostiksi sekä myös kattamaan istutettujen taimien ympärystä.Yllä jalava, oikealla tammi ja saarni. Alla kasvua taimitarhassa sekä alimpana alueen kukkaloistoa kesällä 2015.

Ylhäältä vasemmalta valkoapila ja harakankello, peltokanankaali ja puna-ailakki, koiranputki ja aitovirna, peltolemmikki, metsäorvokki ja rätvänä, nurmitädyke, ahosuolaheinä ja heinätähtimö.Vuoden 2016 kasvua. Jalava, jalopähkinä ja tammi.Näkymä kesäkuussa 2016.Kaksi jalopähkinää heinäkuussa 2017.Näkymä heinäkuussa 2017. Alueen puille on kolmena vuonna annettu humuspreparaattia.Kesän 2017 yllätys oli myös rantakukka alpien ja horsmien keskellä (alla).Alla kaksi näkymää heinäkuussa 2018.